vaistai.lt

Naujausia informacija apie tymų situaciją Lietuvoje – sergamumas toliau augaImunizacijos savaitę vis didesnis dėmesys krypsta į vakcinomis valdomas ligas ir spartų jų plitimą Europoje dėl kritusių vakcinacijos aprėpčių. Viena tokių ligų – tymai, kurios atvejų šiais metais daugiausiai registruota Rumunijoje, Austrijoje, Prancūzijoje, Italijoje ir Vokietijoje. Pranešama ir apie mirties atvejus – Rumunijoje fiksuota 12 mirties atvejų, Airijoje – 1. Nuo šių metų pradžios tymų atvejų skaičius Lietuvoje taip pat auga. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad vienintelė priemonė, galinti  suvaldyti šios ligos plitimą, yra skiepai.  

daugiau

NVSC keliautojams pataria pasirūpinti maliarijos prevencijaŠiemet Pasaulinę maliarijos dieną, minimą balandžio 25-ąją, Pasaulio sveikatos organizacija ragina bendradarbiauti siekiant didinti informuotumą apie maliariją, skatinti prevenciją ir užtikrinti, kad kiekvienas pasaulio gyventojas, nepriklausomai nuo geografinės ar ekonominės padėties, turėtų galimybę gauti reikalingas sveikatos paslaugas ir priemones, reikalingas šiai ligai įveikti. Tad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai visiems mėgstantiems keliauti į tolimus kraštus, prieš kraunantis lagaminus, pataria pasidomėti maliarijos rizika ir apsilankyti pas gydytoją, kuris pakonsultuos ir, jeigu bus būtina, paskirs profilaktinius vaistus nuo maliarijos.  

daugiau

Imunizacijos savaitę svarbus priminimas – negrįžkime į praeitįKiekvienais metais balandžio pabaigoje Europoje minima imunizacijos savaitė. Europos ligų kontrolės ir prevencijos centras šiemet pabrėžia, kad skiepai apsaugo ištisas kartas – tik dėl sėkmingo skiepijimo praeityje Europoje pavyko išnaikinti raupus ir beveik išnaikinti poliomielitą bei sumažinti mirčių nuo vakcinomis valdomų ligų, tokių kaip tymai, difterija ir kitų skaičių. Tačiau šiuo metu visoje  Europoje susiduriama su kitu iššūkiu – mažėjančiomis vaikų skiepijimo apimtimis ir dėl to didėjančiu sergamumu tymais ir kitomis skiepais valdomomis ligomis. Tad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai pabrėžia, kad šiandien turime stengtis ne tik dėl savęs ir dabarties, bet ir dėl  ateities.

daugiau

Kas yra parvovirusinė infekcija ir kaip nuo jos apsisaugoti?Infekcijos sukėlėjas yra B19 parvovirusas, serga tik žmonės.

Simptomai

Susergama praėjus 5–15 dienų nuo užsikrėtimo. Vaikams B19 parvovirusinė infekcija dažniausiai pasireiškia kaip infekcinė eritema (odos paraudimas dėl uždegimo). Iki bėrimo gali būti neaukšta temperatūra. Iš pradžių parausta skruostai, vėliau atsiranda rožinių dėmelių ir papulių (standus odos iškilimas). Išberiamos galūnės ir liemuo. Blykštant bėrimo elementams iš centro, susidaro tinklelį ar nėrinius primenantis vaizdas. Jis laikosi 1–2 savaites.

daugiau

Gripo sezonui artėjant pabaigos link viena savivaldybė peržengė epideminį lygįNacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, balandžio 22–28 d. (17-ąją savaitę) bendras sergamumo gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga rodiklis padidėjo ir siekė 1026,5 atvejo 100 tūkst. gyventojų, balandžio 15–21 d. (16-ąją savaitę) jis buvo 937,2 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Praėjusią savaitę sergančiųjų gripu ir COVID-19 liga skaičius sumažėjo, o ŪVKTI – padidėjo.

daugiau

Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų ligaOnkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų – 15-50 metų – vyrų onkologine liga. Pasak Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) gydytojo urologo Mariaus Jasėno, ją sėkmingai galima įveikti, ypač jei diagnozuojama ir gydoma ankstyvos stadijos. Negydant sėklidžių vėžio, metastazės gali išplisti į kitus organus.

daugiau

Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymuiAlerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksniais, aplinkos poveikiu, mityba. Šiuo metu daug dėmesio teikiama žarnyno mikroflorai ir vitaminui D.

daugiau

Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti ir apie 70 įvairių simptomųAtėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja termometro stulpeliams esant dar ne taip aukštai – infekcines ligas pernešantys voragyviai miškuose ir parkuose mūsų tyko jau nuo septynių laipsnių šilumos ir savo pamainą baigia tik vėlyvą rudenį.

daugiau

Žaibavimas akyse gali būti aklumu gresiančios ligos pranašasTinklainės atšokos operacijos priskiriamos skubiųjų kategorijai ir yra vienos iš sudėtingiausių, todėl atliekamos tik tretinio lygio gydymo įstaigose. Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikose per metus vidutiniškai išoperuojama apie 100 tinklainės atšokų. Kas yra tinklainės atšoka, kam ji gali vystytis, koks laukia gydymas ir kodėl pajutus simptomus negalima delsti, aiškina VUL Santaros klinikų Akių ligų centro gydytoja oftalmologė Viktorija Gurskytė.

daugiau

Ne visų tirtų šulinių ir gręžinių vanduo saugus vartotiNacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) kasmet organizuoja šulinių, kurių vandenį maistui naudoja nėščiosios ir kūdikiai iki 6 mėn. amžiaus, vandens tyrimus. Praėjusių metų tyrimų rezultatai rodo, kad penktadalio šulinių ir gręžinių vandenyje nustatyta nitritų ir nitratų koncentracija viršijo normas, todėl toks vanduo nėra saugus vartoti. Primename, kad nuo praėjusių metų lapkričio 1 d. nėščiosios ir kūdikius iki 6 mėn. amžiaus auginantys asmenys, norintys nemokamai atlikti šachtinių šulinių ir gręžinių, kurie yra seklesni nei 50 metrų gylio, geriamojo vandens tyrimus dėl užterštumo nitratais ir nitritais, turi patys kreiptis į NVSC.

daugiau
11 - 20 iš 5555 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos